Tindakan Pengguna Berhubung Isu Pelabelan


Baca nama produk

Nama produk adalah panduan pertama untuk mengetahui apakah kandungan makanan. Perlu membacanya dengan teliti kerana bukan semua benda sama seperti yang dilihat

Contoh: anda mengharapkan “jeli raspberi” atau jeli “berperisa raspberi” mengandungi raspberi sebenar tetapi ia mungkin hanya mengandungi perasa tiruan

Meneliti senarai ramuan

Penyiasat makanan yang cekap biasanya akan meneliti senarai bahan ramuan untuk mendapatkan petanda terbaik mengenai kandungan sesuatu produk

Perlu diingat beberapa ramuan mempunyai banyak nama. Contohnya, fruktosa, suktosa, dektrosa, glukosa sirap jagung dan sirap pekat hitam yang ditapis dari gula mungkin disenaraikan secara berasingan tetapi kesemuanya adalah gula tambahan

Perlu baca cetakan kecil pada belakang label

Kerana cetakan kecil pada belakang label sering memberitahu anda lebih daripada apa yang tertera pada label depan (beserta gambar yang menarik)

Baca tarikh luput

Tarikh luput adalah penunjuk penting berapa lama bahan makanan itu boleh disimpan dirak

Undang-undang menetapkan 19 jenis produk makanan yg perlu diletakkan tarikh luput (lihat buku: Makanan Berbahaya, CAP ms: 305)

0 Response to "Tindakan Pengguna Berhubung Isu Pelabelan"

Post a Comment