Baca nama produk
Nama produk adalah panduan pertama untuk mengetahui apakah kandungan makanan. Perlu membacanya dengan teliti kerana bukan semua benda sama seperti yang dilihat
Contoh: anda mengharapkan “jeli raspberi” atau jeli “berperisa raspberi” mengandungi raspberi sebenar tetapi ia mungkin hanya mengandungi perasa tiruan
Meneliti senarai ramuan
Penyiasat makanan yang cekap biasanya akan meneliti senarai bahan ramuan untuk mendapatkan petanda terbaik mengenai kandungan sesuatu produk
Perlu diingat beberapa ramuan mempunyai banyak nama. Contohnya, fruktosa, suktosa, dektrosa, glukosa sirap jagung dan sirap pekat hitam yang ditapis dari gula mungkin disenaraikan secara berasingan tetapi kesemuanya adalah gula tambahan
Perlu baca cetakan kecil pada belakang label
Kerana cetakan kecil pada belakang label sering memberitahu anda lebih daripada apa yang tertera pada label depan (beserta gambar yang menarik)
Baca tarikh luput
Tarikh luput adalah penunjuk penting berapa lama bahan makanan itu boleh disimpan dirak
Undang-undang menetapkan 19 jenis produk makanan yg perlu diletakkan tarikh luput (lihat buku: Makanan Berbahaya, CAP ms: 305)
Post a Comment